Системи за сигурност в автомобила: Какво е важно да знаем?

Полезно

Безопасността на всички пътници и участници в движението е най-важното нещо, за което трябва да се погрижим докато управляваме своя автомобил. Като основополагащ фактор за предпазването на участниците в пътната обстановка стои познаването на системите за сигурност и изрядността на превозното средство.

Вижте най-важните програми за сигурност и за какво сигнализират те в следващите редове.

Активни и пасивни системи за сигурност и безопасност

Основно програмите и приспособленията за безопасност се делят на активни и пасивни.

Активни

Наричат се така, защото влияят на динамиката на автомобила и са много важни за превенция на пътно-транспортни произшествия. Такива са ESP (Електронна стабилизираща програма), която коригира отклоненията от зададената траектория на волана, ABS (Антиблокираща спирачна система), която възпрепятства блокирането на колелата при определени условия, като хлъзгава подова настилка. Противохлъзгащата такава, позната още като ASP, също се класифицира като активна.

Пасивни

Наричат се пасивни, защото не могат да повлияят на динамиката на автомобила, но могат да намалят щетите и да омекотят ударите при евентуален инцидент. Тук се определя и Airbag-а, който при евентуален удар може да задейства въздушни възглавници, целта на които е да омекотят удара.

Системи за безопасност и асистиране на водача

Тук се определят различни устройства, чиято цел е да извършват асистенция на водача и да улеснят вземането на решения, ориентирането и индикирането на важни обстоятелства. Такива са:

 1. Парктроник
  Това е асистент при паркирането, чрез сензорите на който шофьорът може да прецени габаритите на автомобила, да определи оставащото разстояние до близкостоящите обекти и да прецени какви маневри ще му бъдат необходими за правилното позициониране на МПС-то. При възможност за сблъсък с даден обект парктроникът дава ясни сигнали, които са както звукови, така и светлинни.
 2. Камера за заден ход
  В комбинация с парктроника, камерата за задно виждане ще ви помогне да паркирате лесно, бързо и напълно безопасно, като дори ще ви показва линии за правилната траектория, която да следвате.
 3. Проследяване на слепите зони
  Blind Spot Monitoring System е много важна система и помага на шофьорите да забележат придвижващи се обекти, намиращи се в мъртвата зона. Това е много важно за безопасността по време на движение.
 4. Автопилот и Cruise Control
  Служи за дистанционно управление. Чрез персонализирани настройки може да зададете скоростта, която да поддържа автомобила, като тя дори може да бъде синхронизирана с тази на движещия се пред вас.

Това са някои от системите за безопасност, чиято изрядност е много важна за неприкосновеността, бързата реакция и превенцията на инциденти по време на движение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *