Как да проверявате налягането на въздуха в гумите

Как да проверявате налягането на въздуха в гумите

Наблюдение

Извършва се чрез TPMS, което означава система за наблюдение на налягането в гумите.
Това е тип система, създадена да уведомява и проверява за колебания във въздушното налягане. Уведомленията се извършват чрез специален манометър, който изпраща информация до таблото на автомобила и по този начин информира водача за ниско въздушно налягане.

Колко често да проверявам

Препоръчва се периодично да се извършват проверки за налягане на въздуха. Важно е гумите ви да са в оптимално състояние на налягане, тъй като последното е свързано с по-добро сцепление, по-силен контрол и намален разход на гориво. Всеки път, когато се насочите към колата, разгледайте гумите си и ако визуално установите, че те са малко спаднали, ги надуйте и проверете дали състоянието ще бъде същото на следващата сутрин. В случай, че гумата е напълно спаднала, се препоръчва да посетите най-близкия сервиз за допълнителна проверка.

Препоръчителен стандарт

Гумите ви не трябва да са нито малко, нито прекалено надути. Препоръчителният стандарт е изписан на страничната стена на гумата или във вратата на водача (за нови модели). Ако се придържате към предложените измерени килограми на квадратен сантиметър, ще имате от по-добър контрол на работа, здраво сцепление и намален разход на гориво.

Налягане в гумите и горивна ефективност

Налягането в гумите е от съществено значение за подобряване на вашата горивна ефективност. Разбира се, можете да си купите хибриден или икономичен автомобил, ако целта ви е да спестите малко пари от пълненето на вашия резервоар, но може би има някои други неща, които можете да направите предварително, за да оптимизирате процеса на икономия на гориво. Експертите твърдят, че при всяко измерено понижение на килограмите на квадратен сантиметър в налягането на въздуха, ефективността на горивото може да бъде намалена също с 3%. Не е необходимо да сте точен статистик, за да разберете влиянието на правилното налягане на гумите върху икономията на вашия автомобил.

Как да проверявате налягането в гумите

Това е доста лесна задача и можете да я изпълнявате в гаража си, на бензиностанцията или когато посещавате най-близкия сервизен център за редовна смяна на маслото, или завъртане на гумите. Можете да закупите специален манометър за въздушно налягане и да го използвате редовно.

Светлина под налягане

Основната цел на системата за мониторинг на налягането в гумите (TPMS) е да ви уведомява в реално време, когато има 25% спад на налягането на една или няколко от гумите ви. Ако индикаторът за налягане се включи на таблото на вашия автомобил, тогава трябва да имате предвид, че има проблем с една, две или всички ваши гуми. Това е стандартна процедура, която може да ви държи далеч от много потенциални опасности на пътя.