Какво означават числата върху гумите

Какво означават числата върху гумите

Стандарти за безопасност

Може би сте виждали сложния код, разположен на страничната стена на гумата. Не е толкова известно какво е тяхното значение, ние ще ви дадем информация какво е написаното. Този код има две основни функции. Първата е свързана с определянето на размера и вида. Втората е свързана с валидирането, че гумата спазва всички стандарти за безопасност. Буквата “E” означава, че гумата отговаря на всички европейски закони за безопасност.

Код на гумата

Както бе споменато по-горе, можете да намерите и прочетете кода на гумата на страничната стена. Тя включва информация за ширината на гумата, нейния тип, диаметър, размер, издръжливост на натоварване и максимална скорост. Можете също така да намерите информация за точната дата на производство чрез така наречения “DOT сериен номер”. Например той може да изглежда „DOT 0417“. Първите две цифри символизират седмицата на производство, като при – “04” – гумата е произведена през 4-тата седмица на съответната година. Докато последните две числа символизират годината на производство – „17” – гумата е произведена през 2017 г. Важно е да разбирате серийния номер на DOT, когато купувате нови или частично износени гуми.

Индекс на натоварване и оценка на скоростта

Кодът на гумите се състои също и от информация за способността за товарене и максималната скорост, с която всяка гума може да се справи. Индексът на натоварване показва максималното тегло, с което всяка гума би могла да се справи, ако се надуе по правилния начин. Индексът на натоварване е представен с числа от 1-150. Колкото по-голям е толкова по-голяма е товароносимостта. Например, гума с индекс “150” е подходяща за камиони.
Оценката на скоростта показва скоростта, която гумата може да издържи безопасно във времето. Той е създаден за управление на безопасността на всички превозни средства, като препоръчва оптимална скорост за висока издръжливост. Оценката се показва чрез буквите от А до Z във възходящ ред. Автомобил с “Z” е вероятно спортен автомобил с максимална скорост над 330 км / ч.