Въртене на гумите

Въртене на гумите

Необходимо ли е завъртането на гумата?

Не само е необходимо, но е и задължително, за да се предотврати неравномерното износване на протектора. Можете да извършвате въртене самостоятелно, ако живеете в къща с гараж за вашата кола. Всичко, от което се нуждаете, е крик, гаечен ключ и тапи. На всеки шест месеца е оптималният период за въртене. Ако искате да сте сигурни, че няма да забравите да го изпълните, можете да го правите всеки път, когато посетите най-близкия сервизен център за смяна на масло. Екипът ни предлага да не пренебрегваме този ключов аспект от поддръжката на автомобилните ви гуми. Може да изглежда малко ненужно, но ще се убедите в неоспоримите ползи като:

  • по-добър контрол на управлението на вашия автомобил;
  • повишена стабилност дори в тежки условия;
  • оптимални показатели на автомобила;
  • намален разход на гориво.

Можете да използвате времето за въртене, за да разгледате гумите си за наличие на мехури, издутини, пирони или малки камъчета.

Въртене и баланс

Балансът на гумите трябва да се изпробва всеки път, когато въртите гумите си. Но е важно да направите разлика между двата процеса, тъй като те се занимават с различни проблеми. Вероятно знаете, че процесът на въртене включва промяна на положението на гумите. Можете да местите предните гуми на мястото на гърба и обратното, от ляво надясно и т.н. Както и да е, балансът на гумите е съвсем различен. Той се занимава с правилното разпределение на теглото между колелото и гумата. Процесът се осъществява чрез позициониране и специално сложно оборудване.

Въртене и подравняване

Подравняването се отнася до правилното позициониране и синхронизация между колелата и волана. Когато шофирате колата си и в случай, че установите, че тя не може да задържи правилна права позиция и вместо това се движите леко наляво или надясно, трябва да посетите най-близкия сервизен център и да извършите изравняване. Ако не предприемете никакви действия, рискувате да нанесете допълнителни щети на колелото на автомобила си. Основната разлика между завъртането на гумите и подравняването е изразена в това, че завъртането трябва да се извършва на всеки шест месеца, докато втората е необходима, когато автомобилът показва някои предупредителни знаци.