Какви са изискванията за дневни светлини

Какви са изискванията за дневни светлини, съвети от 4sales

С цел повишаване безопасността на хората по улиците и останалите участници в движението беше въведено изискване за включване на дневни светлини за коли. Тяхното предназначение е подобряване видимостта за водачите на пътя. Какви са изискванията и достъпните онлайн видове, които да използваме? Има ли енергоспестяващи модели и кои са те? 4sales споделят мнението си по тези въпроси.

Има ли някакви специфични изисквания за дневните светлини

Единственото и най-основно тяхно предназначение е повишаване видимостта на превозното средство за останалите участници в пътното движение. Това са допълнителни два светлинни източника, които обаче нямат нищо общо с фаровете и обикновено се намират в предната част на автомобила. Особеното при тях е че са значително по-слаби и нямат за цел да осветяват пътя напред. Дневните светлини обикновено се внедряват фабрично от производителя и се включват автоматично след стартиране на двигателя.

Тъй като подобно изискване е едва от няколко години, то по-старите автомобили са лишени от подобна екстра и тя трябва да бъде поставена допълнително. Това е особено наложително с оглед на тяхното задължително поставяне, което е регламентирано в закона за движение по пътищата.

Какви видове може да сложим на колата си

Като цяло, можем да поставим всеки от видовете дневни светлини, който преценим, тъй като тяхното предназначение е едно и също. Най-актуални и модерни обаче днес са LED-моделите, защото сиянието им е достатъчно ярко за да бъде забелязано от останалите шофьори.

Отделните разновидности на дневни светлини се предлагат във вид на: 

  • крушки;
  • отделни лед ленти;
  • с LED-светодиоди;
  • специални прожектори. 

В тази връзка, видът и формата съответстват на предвиденото за техния монтаж място. В същото време, местоположението им трябва да е съобразено с изискването да не заслепяват околните участници в движението и по никакъв начин да не създават дискомфорт. Най-предпочитаното място за тяхното разположение е под бронята, където всъщност и фабрично производителите ги поставят.

Енергоспестяващи ли са

LED-светодиодите към днешна дата са доказано най-икономичните и в същото време ефективните светлинни източници. Те са изключително дълготрайни и са широко използвани не само при производството на дневни светлини за коли, но и в много други индустрии. Ето за това, натоварването върху бордовата система е изключително нищожна и в същото време сиянието е достатъчно забележимо за околните.